A püspök keményen bírálta az Orbán-kormányt – Az MTI ezt “elfelejtette” közölni

Kritikus szentbeszédet tartott Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án a Szent Jobb körmenethez kapcsolódó szentmisén. Az MTI szerint a kereszténység problémáiról, a hit elvesztéséről és meggyengüléséről beszélt. Veres viszont nem csak a híveknek, hanem a kormánynak is odavágott, azonban ezt az állami hírügynökség nem érezte fontosnak közölni.

“Egy fondorlatosan megfogalmazott, a jószándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…” – fogalmazott a püspök. A 444 szerint arra utalt, hogy a lombikbébiprogramban több embriót hoznak létre, mint amennyit végül beültetnek, a többieket pedig elpusztítják, ami elfogadhatatlan kell legyen egy kereszténynek.

Nem számolt be Veres másik gondolatáról sem a távirati iroda: “ne adjuk fel, és tegyük mindennapi kötelességünket azzal a bizonyossággal, hogy valójában a nemhívők által is elfogadott, úgynevezett Alapvető Emberi Jogok Isten törvényeinek nem vallásos megfogalmazásai. Vagyis, akik ezek érvényesüléséért küzdenek, végső soron ugyanazért fáradoznak, mint mi keresztények.” (Veres beszédét a Magyar Kurir hozta le teljes egészében.)

A hazai katolikus egyház nem először „kellemetlenkedik”, Beer Miklós, váci püspök például a minap azt mondta: a gyűlölködő embereknek valójában „fogalmuk sincs, miről beszélnek”, el vannak tévedve, a politikusok pedig csak még jobban összezavarják őket. Pedig – fogalmazott – éppen akkor lehetne megmutatni a kereszténység erejét, amikor olyan kihívások érik, mint ma.

A Political Capital szakmai vezetője szerint ennek ellenére nincs arról szó, hogy a katolikusok „megtámadták” volna eddigi partnerüket, a kormányt. „Az állami költségvetésből jelentős pénzeket kapnak a nagy egyházak, ezért cserébe igazodnak a hatalomhoz, a jelenlegi kabinet ráadásul kommunikációs csatornának tekinti a templomokat, amin keresztül kormánypropagandát folytathat, gyakran a kereszténységre hivatkozva” – fogalmazott a Népszavának Juhász Attila.

A szakértő szerint ez már néhány egyházi vezetőnek is sok, azonban ezen túl nem látható semmi jele annak, hogy jelentős konfliktus bomlasztaná a ki a “trón és az oltár” szövetségét. Az MTI mindenesetre nem adja fel, tegnap – miután Ferenc pápa azt mondta, be kell fogadni a bevándorlókat, mert az egyén biztonsága fontosabb a nemzeténél – fontosnak érezték közölni, hogy a pápa „Olaszországból Argentínába bevándorolt család szülötte”. Szentpéteri Nagy Richard politológus erre a reagálva a Népszavának leszögezte: a távirati iroda és a hasonló „csahosok” csak azért lihegnek, mert a pápa más álláspontot képvisel menekültügyben, mint a magyar – elvileg keresztény szellemiségű – kormány.

Miközben a katolikus egyház feje persona non grata lett a kabinet számára, a református egyházzal egyre szorosabb kapcsolatokat ápol a kabinet. A reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó programok további támogatásáról, plusz 470 millió forintról döntött például legújabban a kormány – derült ki a legújabb Magyar Közlönyből. Szentpéteri szerint nem véletlen a jó viszony, ugyanis Balog Zoltán humánminiszter és Orbán Viktor is református. Azonban a szakértő emlékeztetett: amelyik egyházat nem tudja zsarolni a miniszterelnök, azt egyszerűen megszüntették – utalt az Iványi Gábor-féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségre.

népszava.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.