A tatabányai építményadó-vita margójára

Szerdán a 2018. évi helyi adórendeleteinek vitájával kezdődött a tatabányai önkormányzat testületi ülése.

Hamar kiderült, hol van a frontvonal. A FIDESZ és a Jobbik képviselői(je), az építményadóba beemelt úgynevezett plakátadó körül vitázott. A szópárbaj nem volt mentes a személyeskedéstől sem, és heves hangon zajlott.

Mi szocialisták csak néztünk, és elgondolkodtunk. Amíg Simicska nem veszett össze Orbán Viktorral, addig nem volt baj, hogy plakátrengeteg van a városban, nem vizsgálta senki, hogy esetleg ízléstelen vagy erkölcstelen(?) egy-egy óriásplakát.

Most, hogy látható a szakítás, és Simicska talán már a Jobbik számára nyújt segítséget, mindez felháborító a FIDESZ tatabányai képviselői számára. Plakáthelyek ügyében egycsapásra és gyökeresen megváltozott a felfogásuk.

2012-ben 12 millió forint éves bérleti díjért adtuk oda az óriásplakát helyek többségét, és akkor arról győzködtek bennünket a fideszesek, hogy ez jó ár, remek üzlet a város számára. Most ugyanazok az emberek azt állítják, hogy felháborító módon extraprofithoz jutnak az óriásplakát helyek tulajdonosai, és ez tűrhetetlen.

Meg kell adóztatni őket. A kivetett adó 51 millió forint évente. Nem írtam semmit félre, ne keressenek hibát! Tényleg ennyi. A bérleti díj többszöröse.

Az adómérték alapján ma már elég nehéz elfogadni azokat az érveket, amelyek alapján a 2012-es bérleti díj megszületett. Vagy akkor kedveztek túlzottan egy szeretett barátnak, vagy most próbálnak ártani egy gyűlölt ellenségnek. Valószínűleg mindkét állítás igaz.

Változik a világ, mondanák. Igen, a klasszikusok szerint az üléspont határozza meg az álláspontot.

Ezen vita árnyékában egy szó figyelmet sem kapott, hogy mi szocialisták kezdeményeztük a garázsadó eltörlését a 65 év feletti tatabányaiak számára. Ez egy 20 négyzetméteres garázs esetén 12.200 Ft-ot jelent évente.

Ez is pénz. Különösen, ha azt vesszük, hogy a célunk éppen a garázsaikat két kezükkel építők támogatását célozta meg. Emlékszünk még arra, hogy hányan építettek garázst nehezen összespórolt kisautóik számára a Gál-, Sárberki- lakótelepen vagy éppen a Dózsakert mellett?
Ők kaptak volna a várostól segítséget.

Az előterjesztés teljesen törvényes volt, szavazni kellett róla. A FIDESZ képviselői minden vita nélkül leszavazták az alig 15-20 milliós adóelengedést Én szégyenkeztem helyettük, bár ez nem sokat segít azokon, akiket az előterjesztés érintett.

Én inkább erről és hasonló fontos, a városi lakosságot közvetlenül is érintő témákról beszélnék a testületi üléseken, semmint arról, hogy melyik pártnak jut pénz az óriásplakátokból. Egy biztos: nekünk tatabányai szocialistáknak nem jut, mert mi nem ezzel foglalkozunk, hanem azzal, hogy kinek milyen megoldandó problémája van a városlakók közül.

És ez a jövőben is így lesz!

Fekete Miklós
képviselő

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.