Bérfejlesztés – háromszoros átveréssel

2013 óta minden szeptemberben azt harsogja a sajtó, hogy a pedagógusok milyen nagy béremelést kapnak. – írja egyik olvasónk

De nézzük csak, mi lapul a hírek mögött?

  1. átverés:

2013-ban a bérfejlesztésre szánt összegnek csak a 60 %-át kapták meg a pedagógusok. Egyidejűleg azonban megnövelték az elvégzendő munka mennyiségét is. Így tehát az emelés nem is bérfejlesztés volt, csak a többletmunka elismerése, megfizetése.

A maradék 40 %-ot 4 évre elosztva, 2014 szeptemberétől 2017 szeptemberéig kellett megkapniuk a pedagógusoknak. Ezért hallhatjuk 5 éven keresztül az erről szóló híreket.

  1. átverés:

2014-ben még a minimálbérhez kötötték a béremelést, azt gondolhattuk, hogy így is fog folytatódni, ezzel biztosítva az értékállóságot. A minimálbér növekedett folyamatosan, de a következő évben már eltörölték ezt a rendelkezést, spóroltak a pedagógusokon.

  1. átverés:

Az okosok kitalálták és elrendelték, hogy a 2017-es utolsó emelés már ne járjon mindenkinek egyformán, hanem az intézményvezetők differenciáltan, a dolgozók teljesítményéhez igazítva adják meg a bérfejlesztést.

Persze évek óta hiányzik az anyagi elismerés a minőségi munkáért, a kiemelkedő teljesítményért, hiszen pedagógus és pedagógus között is van különbség, van aki több munkát vállal, több feladatot végez, ezt honorálni kellene. Régebben ez így is volt, de a kormány eltörölte. Ezt a kérdést valóban meg kellene oldani, de nem ebből a mindenkinek egyformán járó összegből, hanem plusz forrásból.

A tatabányai önkormányzat még ezekre is rátett egy lapáttal. A helyi átverést az óvónők szenvedik el. Még mindig nem kapták meg a kötelező emelést, aminek először az októberben kifizetett bérben kellett volna szerepelnie. De hiába várták. Vajon mikor jutnak hozzá? Kamatot is kapnak a késlekedés miatt, no meg egy bocsánatkérést?

Bagoly

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.