Felmondási hullám indult Varga Mihály bejelentése miatt

A 168ora.hu szerint hidegzuhanyként érte a mentődolgozókat a nemzetgazdasági miniszter bejelentése, miszerint 10 százalékkal emelik a bérüket. Ez ugyanis töredéke annak, amiről az az életpályamodell szól, amit el is fogadott a szaktárca. Abban a mentőtiszteknek 170-220, mentőápolóknak 80-110 ezres emelést ígértek, ami az átlagos bruttó 195 600 forintos bér 10 százalékos emeléséhez képest lényegesen nagyobb növekedést jelentett volna. Többen fel is mondtak.

Varga Mihály benyújtotta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot a parlamentnek. “Lesznek kiadásnövelő intézkedések – mentőknél 10 százalékos, a rendvédelemben 5 százalékos béremelést hajtanak végre” – mondta a miniszter. Az elméletileg örömteli bejelentés azonban volt, ahol hatalmas csalódást okozott, a portál értesülése szerint.

Az Országos Mentőszolgálat dolgozói hónapok óta abban az ígéretben bíztak, amit még a decemberig regnáló főigazgatójuk, Máté Gábor dolgozott ki, utódja Csató Gábor pedig elvileg tovább vitt. Országszerte szakmai fórumokon ismertették a tartalmát, amit értesülésünk szerint az Emmi el is fogadott.

A mentőszolgálat dolgozói a magasabb összegre számítottak. A decemberben megválasztott főigazgató tavaszi vidéki fórumain folyamatosan a mentőtiszteknek 170-220, a mentőápolóknak pedig 80-110 ezer forintos beígért emeléssel nyugtatta a kollégákat. Ráadásul ezt csak az első lépésként harangozták be. A béremelést májusra, de legkésőbb júniusra ígérte az igazgató.

A mostani hír, a mentők között valóságos lavinát indított. Többeknek elfogyott a türelme és legfőképpen a bizalma, több állomáson is adják be felmondásokat.Pedig kormányzati forrásokból a lap birtokába jutott dokumentum szerint az OMSZ állományában jelenleg 166 mentőorvos dolgozik, vagyis a szükséges létszám harmada hiányzik. Ebben a munkaköri csoportban a legmagasabb az elvándorlás mértéke, éves szinten megközelítőleg 90 százalék.

“Az alulfizetett mentőorvosok mellett a mentőtisztek, mentőápolók, mentő-gépkocsivezetők bérét is emelni kell. A mentőtisztek bértábla szerinti bruttó átlagbére 206 000 forint, a legnagyobb létszámot kitevő mentő-gépkocsivezető és mentőápoló munkakörökben foglalkoztatottak bére is 13 százalékkal elmarad a hazai bruttó átlagkeresettől, ez ma átlagosan 135 000 forint”­ – olvasható az Emmi-nek benyújtott és ott elfogadott tervezetben.

Reagált az OMSZ
Az Országos Mentőszolgálat szerint a 168ora.hu írása téves információk alapján hamis következtetéseket tartalmazott. A “mentő életpálya” nem egyszeri intézkedést, hanem a mentődolgozók érdekében végzett folyamatos tevékenységet jelent. Csató Gábor főigazgatói programja ezt az akciótervet tartalmazta, januári kinevezésével a program végrehajtása, a mentő életpálya megvalósítása megkezdődött – írja közleményében a hivatal.
Az OMSZ szerint, megtett és folyamatban levő lépések között egyebek mellett többlépcsős béremelés – a mentők bére az elmúlt időszakban is emelkedett -, munkaruha beszerzés (a közbeszerzés előkészítése már zajlik), a mentők szakmai kompetenciájának és szakmai fejlődésének rendezése, illetve folyamatos támogatása szerepel, amelynek keretében protokollok készültek, továbbképzések kezdődtek. Ezen felül új mentőkocsik beszerzése is zajlik: 193 darab új mentőautó áll szolgálatba májustól kezdődően, ami azt jelenti, hogy az ország összes eset-rohamkocsiját kormányzati forrásból újakra cserélik.

napi.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.