Kétfarkú problémák – többfarkúak is lehetnek

Furcsának tűnhet, hogy egy ilyen feszült politikai helyzetben a szatíra, a paródia is valódi tiltakozási forrássá válik. Főleg, hogy minden az utcán történik. Nem egy bohózatokat előadó színház műsorában látjuk, hanem ténylegesen ott, kint az utcán. Csupa viccből tüntet néhány ezer ember Orbán Viktor és az orosz barátai mellet, a brüsszeli szekatúra ellen, a migráncsok befogadását mélyen elutasítva. Pedig ők pontosan az ellenkezőjét szeretnék, de nem esnek ki a szerepből. Jól érzik magukat, vidámak és bizakodóak. Csak viccelnek.

Csak viccelnek?

A kétfarkúak – jelentsen ez bármilyen természetellenes dolgot, vagy szexuális anomáliát – úgy gondolják, hogy az évek óta süket fülek talán kinyílnak, ha jókora hülyeséggel bombázzuk őket.

Ez nyilván utópia (ez a szó nem keveredő össze azzal, amikor a másnapos ember egy felessel próbálja gyógyítani magát.), mert a Fidesz hívei csak akkor állnak át az új rendszerre, amikor már biztosan más a parancsnok. Akkor viszont pillanatok alatt megtörténik az átváltozás. Ha a következő hatalom gyorsan akar majd sok kritikátlanul lojális hívet szerezni, rájuk bízvást számíthat. Egymást fogják majd besúgni a rendőrségnél és az adóhivatalnál.

(Nem szeretnék a Fidesz bukása után adóhivatalnok lenni, mert utálatos dolog a sok ürüléket szívlapáttal mobilizálni.)

Az most a kérdés, hogy a számtalan farokkal bíró gegszervezet, és a többi kivonuló civil elérhet-e valamit. Lesz-e olyan pillanat, amikor megunják, és hazamennek. Nyilván lesz ilyen pillanat.

De aztán jön más, lesz újabb tiltakozás – erre a Fidesz mindig ad okot – , lesz balhé megint. Az összezavarodott kormányzat hibázni fog. Többet mint eddig.

Sok magyar nem tudja, hogy mi is az a demokrácia. Sohasem látták, nem is tudják elképzelni. A diktatúrával már sokkal könnyebb az helyzet, benne élnek születésük óta. Talán szeretik is egy kicsit. A stokcholm-szindróma pontosan erről szól. Szeretem azt aki bánt és aki fogva tart, mert közben enni is ad – néha.

Nehéz jósolni, de érdemes.

Kakadu

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.