Kinek jó a választójog korlátozása?

A Publicus Intézet Facebook-oldalán jelent meg az alábbi elemzés, amelyből következtethetünk arra, hogy a pártok közül kiknek kedvezne jobban, ha iskolai végzettséghez kötnék a választójogot.

A statisztikai adatokon nyugvó írásból az is kiderül, miért olyan nagy a száma az alul-iskolázottaknak ma Magyarországon.

“Hazánkban kb. 2,2-2,4 millió választókorú embernek van nyolc általános, vagy alacsonyabb iskolai végzettsége. Közülük kb. 400.000 fő, aki nem fejezte be a nyolc általánost. Több mint a felük 75 évnél idősebb. (Hiszen abban a korban, amikor ők voltak iskolakorúak, más volt a közoktatáshoz való hozzáférés. http://www.ksh.hu/nepszamlalas/tablak_iskolazottsag).

Kutatásainkban összevontan kérdezzük, és kezeljük azokat, akik nem fejezték be a nyolc általánost, és azokat, akik igen.

Az elmúlt négy hónap összevont adatai alapján elmondható, hogy az alacsonyan iskolázottak körében a teljes népességhez viszonyítva magasabb a Fidesz (+6 százalékpont), MSZP (+1 százalékpont) és a DK (+1 százalékpont) támogatottsága, és alacsonyabb a Jobbik (-4 százalékpont), az LMP (-2 százalékpont), és a Kétfarkú, valamint a Momentum (-1, -1 százalékpont) támogatottsága.

Ennek okán, nagy valószínűséggel megállapítható, hogy valamifajta iskolázottsági cenzus bevezetése a Fideszt, az MSZP-t, és a DK-t érintené kedvezőtlenül, valamint a Jobbikot, az LMP-t, a Kétfarkút és a Momentumot kedvezően.”

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.