M1 autópálya – mi lesz veled? II. rész

Két hete az M1 (nevében csak) autópálya minőségével foglalkoztam. Most egy kicsit más szemszögből, a közlekedés biztonságáról gondolkodtam el.

Volt rá időm, hisz ezekben a napokban két alkalommal is 8-10 km hosszú sorállásba keveredtem. A foltozások miatt 45 perc plusz menetidővel kellett számolnom Tatabánya és Budaörs között.

Fegyelmezetten állt a legtöbb autós, kamionos. Néhány „okos” megoldás volt ugyan, ők a műszaki sávon igyekeztek előrejutni autóikkal. Elég volt kb. két tucat autó ügyeskedése ahhoz, hogy a többi közlekedő megelégelje a dolgot. A szélső sávban haladó kamionosok ugyanis egy kicsit jobbra húzódva megakadályozták a műszaki sávon a forgalmat. De a torlódás kihozta a kocsik gyengéit, szinte pár száz méterenként álltak személyautók a műszaki sávban, felhajtott motorháztetővel.

Ebbe a helyzetben a műszaki sávon autózó okosok elkezdtek dudálni, integetni. Nemzetközi jelzés szerint, kulturáltan, kezüket ökölbe szorítva, és nagyujjukat kinyújtva.  A kamionosok nem adták fel, nem hátráltak. Erre jött a nap bajnoka. Testcselt csinált, az autót a műszaki sávon túl lévő füves részre is ráhúzta, amire rámozdultak a kamionosok, és ők is jobbra húzódtak.

Az okos, a testcsel után forgázzal, harmadik sávot nyitott, és a középen feltárult helyet kihasználva, legalább 50 métert előreszáguldott a két kocsisor között, majd visszavágott a kamionosok elé, befékezve (ijesztgetésképpen) és a műszaki sávon elszáguldott. Döbbenetes látvány volt.

De ez csak  egy az események közül. Miért írom le? Nem a helyzetet sérelmezem, hanem a rendőrök hiányát. Egyetlen nap sem láttam egyetlen rendőrt sem, aki a torlódásban segített volna, vagy az észveszejtőkre némi önuralmat kényszerített volna jelenlétével.

Azután tegnap megfejtettem a rejtvényt, hol is vannak a rendőreink. Lementek sebességet mérni a 100-as, ma talán 1 számú útra. Oda, ahová nagyon sokan menekültek az M1 (nevében csak) autópálya forgalma elől.  A forgalom itt is lépésben haladt, a kiállított trafipax a legtöbb autóst kényszeredett röhögésre ingerelte.

Mindenki döntse el, mit gondol a helyzetről. Én a véleményemet nem írom le, haragos lenne a papír a csúnya szavak láttán.

Fekete Miklós

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.