Burkabusz

Nem mindenki migráncs, aki annak látszik

Rasszisták és xenofóbok figyelem!

A múlt héten egy zárt norvég bevándorlásellenes Facebook-csoportba feltöltött fotó alatt heves kommentelés tört ki. 

A Fedrelandet viktigst nevű szélsőjobboldali csoport tagjai a fotó láttán le is vezették, mi a baj a mai Norvégiával: bevándorlók mindenütt, elveszik a norvégok életterét, satöbbi.

Norvégiában a burkaviselés amúgy is aktuális téma, az ország jobboldali kormánya épp mostanában nyújtott be egy tervezetet, ami tiltaná a közterületeken való hordását az egész arcot eltakaró fátylaknak.

A cikk szerint több mint száz komment jött össze rövid időn belül, többen arról írtak, hogy ijesztő a látvány, és be kéne tiltani. Volt, aki megjegyezte, hogy akár fegyverek is rejtőzhetnek a lepel alatt, lehet, hogy terroristák azok.

A képet közelebbről megnézve derült ki, hogy valójában üres buszszékeket lehetett csak látni. A fotót állítólag direkt megtévesztési céllal töltötte fel egy norvég újságíró, Johan Slattavik, aki nyilatkozott is a Washington Postnak. Elmondta, hogy egyik este unatkozott, ekkor eszelte ki a tréfát. Ugyanakkor sokkolta, hogy milyen sokan bedőltek a dolognak.

A fotó a magyarázattal együtt az elmúlt napokban nagyon sokat körözött norvég közösségi oldalakon, több ezer megosztásig jutott a történet.

Slattavik elmondta, hogy a tréfája miatt kapott már dühös reakciót, de ezeket nem vette komolyan. Szerinte lehet azt állítani, hogy oktatási célja is volt a fotónak, hogy tudjunk különbséget tenni az európai migrációs helyzet jogos kritikája és a vak rasszizmus és xenofóbia között. 

via 444.hu

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.