Növekedni fog a sorban állás a gyógyszertárakban, és az árak is növekednek

2019 februárjától mindenki megtapasztalhatja majd, ha bemegy egy gyógyszertárba.
A gyógyszerészeknek ugyanis le kell majd olvasniuk minden egyes vényköteles doboz gyógyszer egyedi kódját, hogy ellenőrizzék, az adott doboz valóban legálisan került be a rendszerbe.

A folyamat másik végén a gyártóknak és az importőröknek minden egyes doboz gyógyszert külön, egyedi azonosítóval kell majd ellátniuk. A folyamat középső részén a központi európai adatbázis, illetve annak tagországonkénti másolatai állnak. Vagyis a doboz gyógyszer először legyártása vagy importálása után bekerül az adatbázisba, ahol mindvégig azonosítható és követhető marad, majd amikor a gyógyszerész eladja a dobozt, vagy exportálják az unióból, kikerül a rendszerből.

Megdrágítja a gyógyszereket az új uniós szabály, viszont azt várják tőle, hogy megakadályozza a hamis gyógyszerek forgalomba kerülését. A gyógyszer-verifikációs rendszer működését 2019 februárjától mindenki megtapasztalhatja majd, ha bemegy egy gyógyszertárba.

A nonprofit projektcég már megvan

A magyar gyógyszer-verifikációs rendszer felállítása fontos mérföldkőhöz érkezett: létrejött az a nonprofit cég, ami a rendszer ügyeit hivatott intézni. A vállalat neve HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt., a tulajdonosai:

  • Magyar Gyógyszerészi Kamara,
  • Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége,
  • Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége,
  • Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete,
  • Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete,
  • Védettség Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete.

Uniós előírás

A rendszer felállítását egy 2011-es uniós parlamenti és tanácsi döntés, illetve egy az alapján hozott bizottsági rendelet írja elő. Az európai gyógyszer-kereskedelem szigorítását az vezérelte, hogy ne kerülhessenek forgalomba hamisított, vagy ellenőrizetlen forrásból származó gyógyszerek. Mivel minden doboz gyógyszernek egyedi azonosítója lesz, mindről lehet majd tudni, honnan származik.

A szigorúbb ellenőrzés csak a vényköteles gyógyszerekre fog vonatkozni, azok közül sem mindre, van egy fehérlista, amely felsorolja az alacsony hamisítási kockázatú gyógyszereket. És van egy rövid feketelista, ami a nem vény köteles, de kockázatos, így szigorú ellenőrzés alá sorolt gyógyszereket tartalmazza.

Sok pénzbe kerül

A rendszer felállítása és üzemeltetése nem olcsó mulatság, a jogszabályok szerint a gyógyszerszakmának kell finanszíroznia. Az adatbázis (központi és tagállami) költségeit a gyógyszer-forgalombahozatali engedéllyel rendelkező szervezeteknek kell összedobni a tagállami nonprofit szervezeteken keresztül (ez Magyarországon a HUMVO). A bevezetés terhet jelent a gyártóknak, mert gyártósoraikat át kell alakítaniuk, hogy minden dobozt külön azonosítóval tudjanak ellátni. Szintén

terhet jelent a gyógyszertáraknak és kórházaknak,

amelyeknek be kell szerezniük az azonosítók leolvasásához szükséges szoftvereket és hardvereket, az adatbázissal való kommunikációhoz pedig stabil, gyors internetkapcsolatra lesz szükségük

A patikák részéről nem tapasztalható aggodalom az új rendszer bevezetése miatt, mondta el a Zoomnak Zalai Károly, a Magyar Gyógyszerészi Kamara főtitkára. Az egyes patikáknak különböző igénybevételt fog jelenteni az átállás, mert különböző informatikai rendszereket használnak. De amúgy is folyamatosan fejlesztik és cserélik a rendszereket, van olyan patika, ahol már a gyógyszer-verifikációs rendszer szem előtt tartásával fejlesztettek. A főtitkár szerint az egyelőre kérdéses, hogy a gyógyszertárak kapnake majd állami támogatást.

Feller Antal, a HUMVO igazgatóságának elnöke, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének alelnöke és a Hungaropharma vezérigazgatója szerint a NAV-hoz bekötött pénztárgépek példájából kiindulva

van rá esély, hogy a patikák fognak állami támogatást kapni.

A rendszer bevezetése a piac minden szereplőjének nagy anyagi terhet jelent, de egyelőre nem látni pontosan, mekkorát, mondta az elnök.

A magyarországi gyártók részéről körülbelül 15 milliárd forintos beruházást igényel

(ezek főleg gyógyszermultik magyar leányai).

A HUMVO 2017-ben és 2018-ban kétszer 300 millió forintos hitelből fog működni, ezt az alapítók adják össze, a cég 2019-től fogja nekik visszafizetni, amikortól elkezdenek befolyni a tagdíj-befizetések.

A gyógyszerek nem drágulnak miatta

Annak ellenére, hogy a rendszer felállítása és üzemeltetése nagy pluszterhet jelent a gyógyszerszektornak, Feller Antal nem számít rá, hogy ettől a fogyasztók számára drágulnának a gyógyszerek. Főleg államilag támogatott, vényköteles gyógyszerekről van szó, ezek ára rögzített, ráadásul az elmúlt években a gyógyszerek ára amúgy is inkább csökkent.

Szükség van rá

Magyarországon a legális, zárt csatornán még soha nem fordult elő, hogy hamisított gyógyszer került volna forgalomba, más uniós országban viszont már igen. Ráadásul a gyógyszerhamisítás is fejlődik, Feller Antal szerint ezért a gyógyszer-verifikációs rendszer bevezetése annak ellenére indokolt és szükséges, hogy nagyon drága.

Az illegális kereskedelemre azonban a gyógyszer-verifikációs rendszernek értelemszerűen nem lesz hatása. Az utcán, piacon, webshopokban (vannak legális webshopok, de nagy részük nem az) árult gyógyszereknél a jövőben sem lesz garantált, hogy nem hamisítványok.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.