Szemét mindenütt

Nemrégen hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium a “Te szedd!” akciót.

Először azt hittem, valamilyen őszi mezőgazdasági, kertészeti terményt kell betakarítani. Felrémlett előttem a ’70-es évek gyakorlata, amikor diák, rendőr, katona, hivatalnok szedte a kukoricát, vagy éppen a cukorrépát. Azután láttam, hogy az önkéntesen tiszta Magyarországért szemétszedésről van szó.

Hmm. Én minden hét végén a lakóházam környékén összeszedem a szemetet. Majd egyharmad kuka lesz. De sohasem én dobálom szét a saroktelkem körül azokat. Csak egyszerűen rendet tartok környezetemben, mert így természetes. Ehhez nem kell felhívás.

Megnéztem a különböző Facebook-bejegyzéseket az üggyel kapcsolatban. Egyensapkában, egyenpólóban szedték néhányan az elszórt szemetet országszerte. A pózolást nagyobbnak láttam, mint a gyűjtés eredményét.

Lehet ilyen akciókkal kábítani az embereket, de a megoldás biztosan nem ez. Elgondolom, hogy a Te gyógyíts! vagy a Te taníts! akció keretében próbálnánk az egészségügy vagy az oktatásügy dolgait megoldani egyetlen napon  – évente.

Biztosan néhányan elküldenének minket egy melegebb éghajlatra, hiába volna rajtunk egyensapka és egyenpóló.

A baj pedig nagy, mindenütt. Tatabánya az „elmút” 2-3 évben látványosan elszemetesedett. Nem tudom, ezt hogyan tudják a szocikra, vagy a Gyurcsányra fogni. De a tény az tény.

A kocsikból egyszerűen kiszórják a parkolóhelyen a szemetet, a kukák környékét mindenfélével megrakják, a szelektív gyűjtőhelyek környéke egyszerűen szemétdombbá válik. Rengeteg képet látok ezekről nap mint nap, de élőben is van részem benne.

Jobban élünk – hallottam egy indoklást nem régen, ezért van a sok szemét. Hát akkor bizony Európa nyugati felének nagyon szemetesnek kellene lenni. Pedig nem az.

Egyszerűen nem működik a rendszer. A gyűjtésnek, a felvilágosításnak, a büntetésnek, információszerzésnek, a nevelésnek és még más dolognak is összhangban kellene lenni.

A látszattevékenység pedig nem segít, csak ront a helyzeten. Közben a szemét gyűlik. Ha így haladunk a Jószerencsét emlékév után megszervezhetjük Az elsiratott tisztaság évét is.

A szerző felvételei

Lassan gondolkodhatunk az új városnevünkön is, bár én nem szeretnék Hulladékbánya nevű településen lakni. Még nevében sem hangzik jól, a fizikai valóságában pedig egyenesen elborzasztó.

Fekete Miklós

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.