Szexért osztott kinevezések a katasztrófavédelemnél?

A leleplező levél névtelen írója ellen indult hajtóvadászat, ahelyett, hogy a vádak valódiságát tisztáznák a megyei katasztrófavédelem vezetői. – írja a zoom.hu

Baráti, üzleti és szexuális alapon működteti egy szűk kör az egyik dunántúli megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot. Legalábbis ezt állítja a belügyminiszernek írt levelében egy nevét nem vállaló „katasztrófavédős tűzoltó, aki még bízik a józan és megfontolt felső vezetésben”.

A levélíró egy brazil szappanoperához hasonlította a helyi viszonyokat. Az, hogy az egyik, nős megyei felsővezető több munkatársnőjével is intim kapcsolatot alakított ki, önmagában még nem feltétlenül rontaná a megyei tűz- és katasztrófavédelem hatékonyságát. Csakhogy a levélíró szerint

a kesze-kusza baráti, üzleti és szexuális viszonyok következményei a kinevezésekre, a napi munkavégzésre és a munkahelyi légkörre is hatással vannak.

Az ismeretlen tűzoltó szerint mindenkinek úgy kell ugrálnia, ahogy a megyei katasztrófavédelmet irányító kvartett diktál. A négy egymással összefonódott vezető befolyása szerinte olyan nagy, hogy még az országos parancsnokságon sem mertek eddig szembeszállni velük.

A néhány hónapja írt levelet Pintér Sándor belügyminiszteren kívül megkapta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Védelmi Szolgálat is, egyelőre azonban nem az lett következménye, amit a levélíró remélt.

Indult ugyan valamiféle vizsgálat az ügyben, de a panaszos szerint nem az érintett vezetők ügyeit – köztük a munkahelyi terrort, a saját embereik kinevezését, illetve a munkaidőben végzett maszek megbízásokat – vizsgálják, hanem a névtelen levél írójának a felkutatására indult hajtóvadászat.

Az illető azonosítása érdekében nem válogattak a módszerekben sem. Az első „gyanúsított”, a kvartettre talán a legnagyobb veszélyt jelentő igazgató-helyettes volt, aki – mint arról a langlovagok.hu beszámolt, önként vállalta apoligráfos (hazugságvizsgáló) vizsgálatot.

A Lánglovagok információi szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) technikusai végezték a vizsgálatot, ami megerősítette az igazgató-helyettes állítását, vagyis azt, hogy nem ő írta a levelet. Mindez azonban nem számított.

Harminc év szolgálat és magas állami kitüntetése dacára indoklás nélkül felmentették

vezetői beosztásából és egy olyan, a szakmai múltját és felkészültségét tekintve megalázóan alacsony beosztást kínáltak fel neki, amiről pontosan lehetett tudni, hogy azt nem fogadja el. Ezzel véget is ért a hivatásos pályafutása a katasztrófavédelemnél.

Néhány hét szünet után újabb megyei középvezetőket rendeltek vizsgálatra. Akit elsőként akartak beleültetni a poligráfba, megtagadta a vizsgálatot. (Poligráfos vizsgálatra senkit nem lehet kényszeríteni. Nemcsak a jog tiltja, a vizsgálat nem ad értékelhető eredményt, ha a vizsgált személy nem működik együtt.)

A vizsgálatot megtagadó katasztrófavédelmis arra hivatkozott, hogy bár nem ő írta, pontosan ismeri a levél tartalmát, így a vizsgálat során feltett kérdésekre adott reakciói félrevezetőek lehetnek. Válaszát a katasztrófavédelem vezetői beismerésnek tekintették, a többieket már nem is vizsgálták.

Csakhogy a Kúria korábban e témában már hozott egy elvi határozatot, amely egyebek között az adatvédelmi biztos állásfoglalására is hivatkozva kimondja: sem az általános humán kockázati szűrés, sem a munkaviszony fennállása alatt történt bűncselekmény munkáltató általi felderítése körében nem elfogadható, illetve megkérdőjelezhető a poligráf alkalmazása. A bűncselekmények felderítése ugyanis nem a munkáltató, hanem az erre törvény által felhatalmazott nyomozó szerv feladata.

A Kúria szerint a biológiai, neurofizikai vizsgáló eszközök használata alapvetően sérti az érintett személyek személyiségi jogait, ezek alkalmazása ugyanis az érintettet “az eljárás alanyából annak tárgyává fokozza le”. Az emberi méltóság, mint alkotmányos jog egyik leglényegesebb tartalmi eleme az, hogy az érintett a gondolatait, érzéseit mással szabadon megoszthassa, és szabadon eldönthesse azt is, hogy azt kinek nem mondja el.

Az ügyben kerestük a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetét, de a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva nem kívántak válaszolni a kérdéseinkre.

Hallgatással védik tagtársuk és egykori tisztségviselőjük jogait.

Persze vizsgálat alatt vélhetően nem az ismeretlen levélíró ellen máig tartó hajtóvadászatra gondoltak. Valószínűbb, hogy arra, amelyről még annyit sem lehet tudni, mint a katasztrófavédelem belviszonyait leleplezni szándékozó levélíró azonosítására indított eljárásról.

A zoom.hu érdeklődésére a Belügyminisztérium nem reagált. Az OKF szóvivője is csak egy szűkszavú közleményben válaszolt.

„Az érintett ügy kivizsgálása jelenleg folyamatban van. Továbbá figyelemmel arra, hogy az üggyel kapcsolatos megállapítások az érintettek személyes adatait képezik, és személyes adatokkal kapcsolatos tájékoztatást az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 14.§ a) pontja alapján maga az érintett kérhet, a fentieken túl semminemű konkrét információt nem áll módunkban kiadni”.

Azért jó tudni, ha a poligráfos vizsgálatok során nem is, máskor azért tiszteletben tartják a katasztrófavédelemben dolgozók személyiségi jogait.

zoom.hu

One comment

  1. Undormány,,az egész! Vezető,,,poszton,,mocskos,,analfabéták,,ülnek! S ellenőrzéskor,,az ilyenek osztanák az észt,,ha lenne nekik,de nincs,,,,a tűzoltóknak,,stb.! Azoknak az embereknek,,akik az életüket is odaadnák,,a mentéskor!!Szörnyű,,hogy minden hamis,,ebben az országban! S még,,ezt is tűrjük?

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.