A saját kezűleg elkészített retró hamburger nemcsak a költségek szempontjából kedvezőbb, hanem ízélményben is felülmúlja a boltit. Negyedannyiból kijön, és a házi készítés varázsa igazán különlegessé teszi!


A kompromisszumoktól mentes, ízletes retró hamburger titka otthon rejlik! Most megosztjuk veled a tökéletes receptet.

A retró hamburger egy igazi kulturális jelenség. A nosztalgia vonata pedig megállás nélkül robog, és aki a rendszerváltás környékén már kamasz volt, az időről időre biztosan megérzi a régmúlt jó emlékeinek vonzását. Hajrá, nyolcvanas évek! A fellazuló szocializmus egyik izgalmas terméke a hamburger volt, amely végre elérhetővé vált nálunk is, nemcsak a nyugati világban. Mivel Amerikából származott, mindenki számára a legmenőbb ételnek számított, és a fiatalok körében egy új életérzést képviselt.

Így hát eljutottunk a retró hamburger titkához: fiatalon minden élvezetes. Az akkori hamburger igazi gasztronómiai különlegesség volt, ami messze állt a mai ízlésünktől és a minőségi étkezéstől. A húsról inkább ne is beszéljünk, a tartalmát jobban tennénk, ha titokban tartanánk. A csalamádé, amely a világon sehol máshol nem volt hasonló formában elérhető, igazi hungarikumként szerepelt, és valóban egyedi élményt nyújtott a hamburgerben. Az egyetlen magyarázat a létezésére, hogy egész évben hozzáférhető volt. 1987-ben viszont nem igazán volt reális, hogy a vállalkozó szellemű éttermek télen friss paradicsomot, salátát vagy uborkát tudtak volna beszerezni. Így hát maradt a kérdés: milyen zöldséget használjunk a zsíros hamburger mellé? A válasz egyszerű: csalamádé.

Ellenben, ha a tökéletes hamburger titkáról van szó, bármennyi időt képes vagyok eltölteni a témáról való szenvedélyes beszélgetéssel. A kiváló hamburger alapja a hús, amelynek marhából kell készülnie. Nem kell megijedni, hiszen a kiválasztása nem bonyolult feladat; bár lehetőség van arra, hogy különleges, prémium minőségű marhahúst válasszunk, a legnagyobb élelmiszerüzletekben kapható darált marha is tökéletesen megfelel. Az íze, illata és állaga mind-mind ideális a célra. Azonban fontos, hogy ne lépjünk vissza ennél, hiszen a hamburgerhúsban kizárólag a marhahúsra van szükség, esetleg egy kis sóra és borsra. Nincs szükség további fűszerekre vagy adalékokra; azok csak elrontanák a végeredményt.

Egy hamburger esetében a húspogácsa körülbelül 15 dekányi húsból készül. Sütés közben a hús összehúzódik, így fontos, hogy alaposan lapítsuk ki. A legegyszerűbb módszer, ha folpackot használunk: először helyezzük a húsgolyót a fóliára, majd egy kisebb tányért helyezünk rá, és erőteljesen lenyomjuk. Így pillanatok alatt kész is a gyönyörű, nagy húskorongunk!

Jó hamburgerbucit nehezen találunk a boltok polcain. A kínálatban található változatok általában adalékanyagokkal vannak tele, hiszen ez a tartósságot szolgálja, de sajnos az íz és az állag is ennek a következménye. Ha igazán finom hamburgerbucira vágyunk, akkor érdemes nekilátnunk a saját készítésének. Bár a folyamat körülbelül félnapot igényel, főként a kelesztés miatt, ami viszont megéri a várakozást, hiszen a friss, házi készítésű buci íze felülmúlhatatlan.

Ehhez képest az ízesítés tényleg másodlagos, akár csalamádé is megteszi, de mégis érdemes friss zöldségeket belecsempészni: egy kis saláta, egy vékony karika paradicsom és egy roppanós uborka. Most önuralmat kell gyakorolnunk, és nem szabad túlzásba vinni a feltéteket, mert különben az egész összeomlik. Ezt csak így előre szólok!

Manapság egyre többen kísérleteznek különféle hamburgerszószokkal, de én úgy vélem, hogy ha a klasszikus ízeket keressük, akkor a ketchup, a mustár és a majonéz tökéletes választás. Ezek az alapvető hozzávalók igazán nosztalgikus hangulatot varázsolnak az étkezésekhez!

A hagyma választására érdemes különös figyelmet fordítani. A vöröshagymát inkább kerüljük el, mivel nyersen nem igazán ajánlott a fogyasztása (bár a spórolás és a szűkös lehetőségek néha ilyen megoldásokat követelnek meg). Helyette érdemes lilahagymát használni! Akár ecetes lilahagymát is választhatunk, ami enyhíti az intenzív illatát, de ez sajnos eltérhet a nosztalgikus hangulattól. Mindenkinek magának kell eldöntenie, mi a megfelelő választás! A retró hamburger ettől függetlenül megmarad retró hamburgernek, hiszen a lényegét a buci, a húspogácsa és a többi hozzávaló adja.

Továbbra is a retró vonalon mozgunk, nem teszünk bele semmi flikk-flakkot, viszont csalamádét sem, és így lesz éppen jó a hamburger.

Related posts