Egészségesebb öregkorra törekszel? Fedezd fel, hogyan segíthetnek a fekete tea és a bogyós gyümölcsök ebben! - Házipatika


A fekete tea, a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék és az alma rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az egészséges öregedés folyamatához.

Egy friss kutatás szerint a flavonoidokban gazdag élelmiszerek elősegíthetik az egészséges öregedést - olvasható az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) közleményében. "Kutatásunk célja nemcsak az volt, hogy segítsen az embereknek hosszabb ideig élni, hanem a lehető leghosszabb ideig tartó egészség és jó életminőség lehetőségének megtalálása is" -mutatott rá Dr. Nicola Bondonno, az ECU adjunktusa. "Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy azok az emberek, akiknek magasabb a flavonoidbevitelük, általában tovább élnek, és kevésbé valószínű, hogy megkapják a főbb krónikus betegségeket, például a demenciát, a cukorbetegséget vagy a szívbetegségeket."

A flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról ismertek. Segítik az érrendszer egészségét, támogatják az izomtömeg megőrzését, valamint hozzájárulnak a mentális egészség fenntartásához, különösen az idősebb korosztályban. A bogyós gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szőlőben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is előfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévő, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, továbbá más szív-és érrendszeri előnyöket is biztosítanak.

"Kutatásaink azt mutatják, hogy azok az emberek, akik több flavonoidot fogyasztanak, általában ideálisabban öregszenek, egészségesebbek" - fogalmazott Bondonno. A tanulmány, amely közel 63 ezer nő és 24 ezer férfi adatait elemezte 24 év alatt, megállapította, hogy a legtöbb flavonoidot fogyasztó nőknél 15 százalékkal alacsonyabb volt a legyengültség, 12 százalékkal a fizikai funkciók károsodásának és 12 százalékkal alacsonyabb a rossz mentális egészség kockázata, mint a legalacsonyabb bevitel mellett. Bár kevesebb összefüggést figyeltek meg a férfiaknál, esetükben is a magasabb flavonoidbevitel még mindig összefüggésbe hozható a rossz mentális egészség alacsonyabb kockázatával.

"A flavonoidok rendkívül jól dokumentált jótékony hatásai közé tartozik az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentése, az érrendszer egészségének elősegítése, valamint a vázizomtömeg megőrzése. Ezek a tényezők kulcsszerepet játszanak a csontritkulás megelőzésében, továbbá hozzájárulnak a fizikai teljesítmény és a mentális jólét fenntartásához, ahogy öregszünk" - nyilatkozta Aedin Cassidy professzor, a kutatás vezető szerzője.

Hozzátette, hogy "a flavonoidokban gazdag ételek - például bogyós gyümölcsök, alma, vörösbor, narancs és tea - rendszeres fogyasztása elősegítheti az egészségesebb öregedést azáltal, hogy csökkenti a törékeny csontok, a fizikai hanyatlás és a rossz mentális egészség kockázatát."

Related posts