Fedezd fel a csodálatos szupernövényt, amely hazánk földjén is megterem! Ez a lenyűgöző növény nemcsak rendkívüli jótékony hatásokkal bír, hanem ízletes falatok készítésére is tökéletesen alkalmas - Agro Napló.

A krizantémok régen a temetők elmaradhatatlan kísérői voltak, a Halottak Napja ikonikus virágai, de mára messze túlléptek ezen a hagyományos szerepen. A kertészet fejlődésének köszönhetően számos új változatot nemesítettek, amelyek kis méretű, vibráló színű virágokkal büszkélkednek. Ezek a változatok különösen népszerűek az évelő ágyásokban, mivel késő ősszel bontogatják szirmaikat, amikor a többi növény már elhullatja leveleit. Emellett néhány krizantémfajta haszonnövényként is megállja a helyét, hiszen ehető és iható részekkel rendelkeznek, amelyek különleges ízeket adhatnak a konyhának.
A nagyobb évelő krizantémok szaporítása a legegyszerűbben kora tavasszal, tőosztással végezhető. Külön érdekesség, hogy bizonyos krizantémfajták virágai teaként, míg levelei salátákhoz felhasználva fogyaszthatók. Az ehető krizantém (Chrysanthemum coronarium) egy lágyszárú, egynyári növény, amely a margarétára emlékeztető sárga virágaival hívja fel magára a figyelmet. Szára és levelei a keleti konyhák egyik népszerű alapanyagává váltak. Íze kellemesen aromás, a zellerre emlékeztető fanyar, pikáns kesernyével. Virágzata egyszerű fészekvirágzat, amely június-júliustól egészen őszig díszíti a kerteket. A virágok közepe sárga, míg a szirmaik fehérek, de megtalálható egy teljesen sárga változat is. A levelek sallangokra osztottak, szürkészöld színűek, fonákjuk és széleik ezüstös, pihés textúrájúak, hasonlítva a gilisztaűző varádicshoz (Chrysanthemum vulgare), amely rokonfajta. Emellett létezik egy telt levelű változata is, így sokféle formában élvezhetjük ezt a gyönyörű és hasznos növényt.
A leveleinek enyhén csípős aromája igazán különlegessé teszi ezt a növényt. Ajánlott olyan környezetbe ültetni vagy vetni, ahol rovarkártevők megjelenésével számolhatunk, mivel eddigi tapasztalatok szerint hatékonyan elriasztja ezeket a kártevőket. A vetést március végén vagy április elején végezhetjük, körülbelül 1-3 mm mélységben. Gyors növekedésének köszönhetően későbbi vetés esetén is sikeresen nevelhetjük. A friss levelek folyamatos eléréséhez érdemes szakaszosan, két-háromhetes időközönként vetni, így tavasztól őszig mindig rendelkezésünkre áll egy zsenge példány. Félárnyékos helyen a legideálisabb nevelni: bár a közvetlen napfényt is kedveli, a forró, száraz nyarak, különösen a délutáni hőség, megterhelőek számára. Rendszeres öntözésről gondoskodjunk, mert a szárazság miatt a levelek íze keserűvé válhat. A talaj tekintetében nem túl igényes, azonban a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajokban mutatja meg legszebb formáját. Nagyobb cserépben is kiválóan termeszthető, így akár lakásban is élvezhetjük a friss ízeket.
A vetés során fontos, hogy figyelembe vegyük a "minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez" elvét, ezért a magokat legfeljebb 1 mm mélységben, a talaj felszínéhez közel helyezzük el. A csírázási folyamat általában 10 °C feletti hőmérsékleten 1-2 hét alatt zajlik le. Ügyeljünk arra, hogy a talaj soha ne száradjon ki a kelésig, mivel ez kulcsfontosságú a sikeres növekedéshez. A növények hajtásait időnként érdemes lecsípni, mivel ez serkenti a bokrosodást és buján fejlődő állományt eredményez. Az enyhébb fagyokat jól tűrik, így késő ősszel még lehetőségünk van a magok betakarítására, amely elősegíti a következő évi termelést.
Erőt megőrző, és hosszú életet adó növényként tartják számon Kínában. Sárga virágának teája gyulladás-, és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint emésztési problémákra is jó. Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére is hatékony, valamint külsőleg szemgyulladás kezelésére. A zsenge levelek fogyaszthatók salátába keverve. Bimbója, vagy a kinyílt (főleg a sárga virágú változata) virága kellemes üdítő teát ad. A kínai konyha elvei alapján salátának készítve előbb egy rövid ideig forró vízbe mártják. Főzni nem szabad, mert megkeseredik.
A krizantém nemzetségének néhány tagja különösen ízletes teaként fogyasztható. Ilyen például az indiai krizantém (Chrysanthemum indicum) virága, valamint a kínai ehető krizantém (Chrysanthemum x morifolium) szárított virágai. Húsos ételek mellett köretként vagy salátaként a nankingi ehető krizantém (Chrysanthemum nankingense) és a dalmát virág (Chrysanthemum coronarium) levelei is remek választások. Mindezek a fajták jól alkalmazkodnak a hazai környezethez, és viszonylag egyszerűen nevelhetők, mivel ellenállnak az időjárás szélsőségeinek, különösen a száraz időszakokban. Ha azonban konyhai felhasználásra szánjuk őket, fontos, hogy rendszeresen és bőségesen öntözzük, hogy bőségesen növekedjenek és virágozzanak. A talaj iránt nem túlzottan igényesek, de a legjobb eredményeket a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajban érhetjük el.