Hargita megye: a pityóka, mint megkerülhetetlen érték és márka!


A csíkszéki burgonyatermesztők számára nem volt könnyű az idei év, amelyet a szélsőséges időjárás jellemzett. A hosszú, hideg tavasz után a váratlanul korai szárazság következtében a gumók apróra nőttek, ami jelentős terméskiesést eredményezett. Emellett a piaci kereslet is átalakult, ami tovább nehezítette a helyzetüket.

A gazdák úgy vélik, hogy bár a pityóka a székely konyha egyik legfontosabb alapanyaga, egyfajta székely márka, viszont jövője egyre inkább a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáson múlik. Öntözés biztosítása nélkül egyre nehezebb lesz fenntartani a termelést, de a megfelelő fajták kiválasztása, az ültetési időpont gondos megtervezése is fontos szemponttá válik.

Az idei hideg tavasz miatt a burgonya vetése későn kezdődött, ennek ellenére a csapadékmennyiség biztatónak mutatkozott, de a termelők hamar szembesültek az egyéb nehézségekkel, hisz a térségünkre nem jellemző júniusi szárazság csalódottságot okozott a gazdatársadalomban. Ferencz Tibor szépvízi pityókatermesztő érdeklődésünkre nem rejtette véka alá, hogy a gazdák nincsenek megelégedve az idei terméssel. Bár a kártevők és betegségek nem okoztak különösebb gondot a termelőknek, a szélsőséges időjárás annál inkább próbára tette őket. A betakarítás időpontja is megcsúszott, de ennek ellenére a körülmények azt mutatják, hogy október első felében véget érhet a gumós növény betakarítása.

A mögöttünk hagyott aszályos évszak súlyos terméskiesést okozott - fogalmazott a közel 25 hektáron burgonyát termelő csíki gazda. Kifejtette: "A hűvös tavasz miatt késlekedett az ültetés, majd hirtelen ránk zúdult a szokatlan kánikula, ami nem tipikus a környékre, hiszen júniusban általában bőséges csapadékra számíthatunk. A korai szárazság a növények kötését is megnehezítette, és a júliusi-augusztusi rekkenő hőség tovább súlyosbította a helyzetet, mivel a gumók nem tudtak megfelelően fejlődni. Különösen a hosszú vegetációs idejű fajták szenvedtek el nagyobb károkat az idei időjárástól, míg a korai fajták valamivel jobban teljesítettek. A csökkent termés ellenére az árak nem változtak jelentősen; a burgonya nagykereskedelmi ára körülbelül 1 lej kilónként alakul. Sajnos a burgonya iránti kereslet nem olyan, mint korábban. A vásárlási szokások átalakulása miatt az emberek egyre inkább a nagyáruházak felé fordulnak, és a piaci kereskedők sem vásárolják fel a terméket olyan lelkesen, mint régebben" - tette hozzá a gazda.

A termésátlagokkal kapcsolatban elmondta, hogy az öntözött területeken a hektáronkénti hozam 25-30 tonna között mozog, ami bár nem kiemelkedő, mégis kedvezőbb a helyzet az öntözés nélküli földekhez képest, ahol az átlagos termés gyakran alig éri el a 10 tonnát, sőt, sok esetben még ennél is alacsonyabb. A nagyobb gazdálkodók számára előnyös, hogy szerződéses értékesítési lehetőségek állnak rendelkezésükre, azonban a kisebb termelők számára az eladás sokkal nehezebb feladatot jelent.

Bár a kihívások nem kímélik a gazdákat, Ferencz Tibor mégis derűlátó: úgy véli, hogy a környék tele van tehetséges, talpraesett fiatal gazdákkal. Kiemeli, hogy a pityóka Székelyföldön nem csupán egy termény, hanem a székely identitás szerves része, amit semmiképp sem szabad feladni. "Ez a mi márkánk, és nincs is jobb alternatíva" - hangsúlyozta. Tibor jövőbeli tervei között az öntözési rendszerek fejlesztése és a szárazságtűrőbb fajták kiválasztása áll, melyek kulcsszerepet játszhatnak a fenntartható mezőgazdaság megteremtésében.

Related posts