Fedezd fel ezeket a különleges, hazai almafajtákat, amelyek évszázadok óta gazdagítják tájainkat!
Fedezzük fel együtt a régi, hagyományos almafajtáink kincseit, amelyek valóban megérdemlik, hogy a figyelmünkre és szeretetünkre találjanak.
Egyre többen fedezik fel újra a régi, hagyományos növényfajták termesztésének szépségét. Ezek a fajták nem csupán ízletesebbek, de minőségük sem marad el a modern, boltban kapható változatoktól, amelyek ugyan vonzóbbak lehetnek a polcokon, viszont a termesztésükhöz jóval több vegyi anyagra és növényvédő szerre van szükség. Az egészségesebb életmód felé vezető úton fontos lépés lehet, ha visszatérünk az olyan klasszikus fajtákhoz, mint a batul, a húsvéti rozmaring vagy a pogácsaalma. Ezek a növények nemcsak táplálóak, hanem a fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbb választások.
A Tündérkert-mozgalom születése mögött egy különleges inspiráció rejlik, amelyet Szarvas József, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész indított el. Társa, Kovács Gyula, a Prima Primissima díjas erdész, szintén jelentős szerepet játszott a kezdeményezésben. Ő a zalai Pórszombaton egy génbankot alakított ki, amely a Kárpát-medence régi gyümölcsfajtáit hivatott megőrizni, ezzel gazdagítva kultúránkat és természetvédelmi örökségünket.
Most az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága izgalmas képeket osztott meg Facebook-oldalán, amelyek a A csörgőalma egy különleges gyümölcs, melynek belsejében apró magok rejtőznek, és ha megrázod, csodás hangot ad. Színe élénk, zöldes árnyalatú, és ahogy a napfény megcsillan rajta, szinte ragyog. Gyerekek kedvelt játéka volt a múltban, hiszen a termés könnyedén megtalálható volt a fák alatt. A csörgőalma varázslatos emlékeket idéz, amikor a természetben barangolva felfedeztük ezt a különleges gyümölcsöt, amely a játék és a felfedezés örömét egyesíti. Gyümölcsöskertben érő hagyományos almafajtákat ábrázolják. A posztban nemcsak a gyümölcsök szépsége ragadja meg a figyelmet, hanem a részletes leírások is, amelyek bemutatják e különleges fajták történelmét és jellegzetességeit.
Az említett fajták a következők (a fotókat az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága munkatársai készítették):
A Bális alma egy igazi különlegesség, amely nemcsak ízletes, hanem szemet gyönyörködtető is. Ez a gyümölcs a frissesség és az édes-savanykás íz harmóniáját hordozza magában, amit a napfényes kertekben érlelődő gyümölcsök varázsa tesz még vonzóbbá. Bármilyen süteménybe vagy salátába remekül illik, de önállóan is megállja a helyét egy frissítő snackként. A Bális alma mindig emlékeztet arra, hogy a természet csodái mennyire gazdagítják életünket.
Az Őrség különleges gyümölcse, amelynek sárga alapszíne a napfényes oldalán halványpiros árnyalatokkal gazdagodik. Formája lapos, és megjelenésében a fehér pogácsa almához hasonlít. Húsa közepesen kemény, íze pedig igazi ínycsiklandóság: rendkívül édes, egy kis fűszeres háttérrel. Ez az alma kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, igazi csemege a gyümölcs kedvelőinek.
Persze, szívesen segítek! Itt van egy egyedi változat a "Batul" szóról: "Batul, az a név, ami a különlegességet és a varázslatot idézi. Olyan, mint egy titkos kert, tele színes virágokkal és rejtett ösvényekkel, ahol mindig felfedezhetünk valami újat. A Batul szó egyedi hangzásával és jelentésével magában hordozza a kalandvágyat és a felfedezés örömét." Remélem, tetszik! Ha más stílusban szeretnéd, csak szólj!
A Kárpát-medence egyik legrégibb és egyben leggyakoribb almafajtája. Sok változata ismert. Fája erőteljes növekedésű. Október elejétől szüretelhető, húsa kemény, bőlevű, aromás, íze kellemesen édes-savas, március végéig is jól eláll, jól tárolható. Gyümölcslének, gyümölcsbornak, pálinkának is kiváló.
Boralma
Ez a fajta, amelyet almafélék között ismerünk, nevének megfelelően az almalé és almabor készítésére is kiválóan alkalmas. Gyümölcse rendkívül nagy méretű, lédús, és textúrája kissé kásás, de a legfőbb vonzereje a muskotályos íze, amely különleges élményt nyújt. Sajnos, a tárolhatósága korlátozott, így frissen a legfinomabb.
A csörgőalma egy különleges gyümölcs, melynek belsejében apró magok rejtőznek, és ha megrázod, csodás hangot ad. Színe élénk, zöldes árnyalatú, és ahogy a napfény megcsillan rajta, szinte ragyog. Gyerekek kedvelt játéka volt a múltban, hiszen a termés könnyedén megtalálható volt a fák alatt. A csörgőalma varázslatos emlékeket idéz, amikor a természetben barangolva felfedeztük ezt a különleges gyümölcsöt, amely a játék és a felfedezés örömét egyesíti.
Az október hónapra érik, de sajnos nem bírja a zord téli fagyokat. Két színváltozata létezik: az egyik sárgás-zöldes árnyalatú, míg a másik élénk piros, sőt, a piros változat húsa is gyönyörű pirosas árnyalatot ölt. Kissé kúpos formája különlegessé teszi. Egyedi vonása, hogy tágas magháza van, amelyben az érett gyümölcsök rázáskor zörögnek és csörögnek, így kapta a nevét is. Leginkább friss fogyasztásra ajánlott, igazi ízélményt nyújtva.
Eperalma
A termés közepesnél nagyobb méretű, a bordó fedőszínen sűrűn elszórva apró fehér pöttyök láthatók. Húsa zöldes vagy sárgás árnyalatú, lédús, zamatos. Általában frissen fogyasztották, megjelenése mellett íze is hasonlít az eperre. Nem tárolható.
Húsvéti rozmaring
Ez a gyümölcs hazai eredetű, jól ismert és széles körben elterjedt almafajta. Kései érési ciklusa van, így októberben kezdhető a szüret, azonban a fogyasztása előtt érdemes tárolni. A gyümölcs közepes méretű, kissé megnyúlt formájú, héja pedig vastag és viaszos, zöldessárga színű, amely a napos oldalon piros árnyalatokkal gazdagodik. Húsa kemény, de lédús, picit savanykás és fűszeres ízvilággal bír, így remek választás asztali almának. Fája erőteljes növekedésű, bőséges termést hoz, de hajlamos arra, hogy a termés mennyisége időről időre változó legyen.
Piszkos alma
Zöldessárga, enyhén piros árnyalatú bőrszerű bevonat borítja, ami kicsit koszosnak tűnik, s ez a megjelenés jól tükrözi a nevét is. Néha bőralmának hívják, de mérete jóval nagyobb, és kissé lapított gömb alakja is figyelemre méltó. Íze kellemesen fűszeres, így nemcsak frissen élvezhető, hanem népszerű választás aszalva is.
Mosánszki alma
A Borsdorf falucskából, amely Meissen közelében helyezkedik el Szászországban, származik ez a különleges almafajta. Az Őrség vidékén elterjedt és kedvelt gyümölcsről van szó, amely novemberre éri el a csúcspontját. Gömbölyded formája és beérve ragyogó aranysárga színe azonnal magára vonzza a figyelmet, bár a gyümölcsön rozsdafoltok is megjelenhetnek. Húsa fehér, sárgás árnyalatú, tömör és roppanós, ízvilága kellemesen fűszeres, egy cseppnyi cukorral és borra emlékeztető édességgel. A fa terebélyes koronát formál, azonban a metszést nem igazán viseli el, így érdemes figyelni rá, hogy szabadon fejlődhessen.
Az őszi eperalma varázslatos gyümölcs, amely a hűvösebb hónapok beköszöntével érkezik el. Kicsiny, pirosas árnyalatú gömböcskék, amelyek édes és savanykás ízük révén az őszi táj színkavalkádjához adnak egy különleges, gyümölcsös érintést. Az eperalmák illata a friss levegővel keveredik, és fanyar zamattal csábítja a természetjárókat. Az őszi napfényben csillogó gyümölcsök nemcsak a fákon, hanem a piacokon is megtalálhatóak, ahol a helyi termelők büszkén kínálják őket. Az eperalma nem csupán ízletes falat, hanem a szezonális élvezetek szimbóluma is, amely a családi összejövetelek és a meleg, otthonos pillanatok elengedhetetlen része.
Az eperalmához hasonló, de a nagy méretű fehér paraszemölcsök nem olyan meghatározóak a megjelenésében, az alján, a kocsánynál található világos parásodás viszont annál inkább. Alakja gyakran kúpos vagy hengeres. Íze ennek a fajtának is az eperhez hasonló, nagyon édes, de egyben rendkívül savas is. Erősen kásásodik, nem tárolható sokáig.
A bőralma, más néven bőranként is ismert gyümölcs, különleges ízével és textúrájával hódít. Az édes és lédús hús mellett, a bőralma jellegzetes, vastag héja teszi igazán egyedivé. Az ősz beköszöntével a fákon pirosló bőralmák hívogató látványt nyújtanak, és az emberek számára nosztalgikus emlékeket idéznek, hiszen sokan felnőttként is szívesen keresik fel a gyümölcsöskertüket, ahol gyermekként szedték az almát. A bőralmát nemcsak frissen, hanem süteményekben, lekvárokban vagy akár pálinkában is élvezhetjük. Az ízek harmóniája és a gyümölcs különleges karaktere minden falatban megjelenik, így nem csoda, hogy sokan rajonganak érte. Érdemes felfedezni a bőralma sokféle felhasználási módját, hiszen a konyhában valódi kincset jelent a kreatív szakácsok számára.
Nagy valószínűséggel azonos az Angliából származó, az egész világon ismert Parker pepin fajtával, de ezt genetikai vizsgálattal lehetne csak igazolni vagy épp cáfolni. Az alma télálló, közepes nagyságú, héja kemény és annyira tartós, hogy egyes változatai tavasszal még a hóolvadás után is épen, egészségesen megmaradnak a fa alatt. Húsa zöldesfehér vagy halvány krémszínű, ízletes, lédús. A friss fogyasztás mellett kiváló aszalásra is.
Ragyogó vörös pogácsaalma
Az Őrség tájain a matuzsálem fák közül sokan e különleges fajtából származnak. Gyümölcse október hónapban érhető el, és ha késlekedünk a szürettel, már az első fagyok idején is élvezhetjük ízét. Novemberre érik be teljesen, és tavaszig megőrzi frissességét. Formája jellegzetesen lapított és szabálytalan, szinte "pogácsa alakú", ami még inkább különlegessé teszi.
Alapszíne egy vonzó sárgászöld árnyalat, amelyet szinte teljesen elfed egy gazdag, sötétpiros vagy bordó réteg. A gyümölcs héja vékony, fényes, és tapintásra kissé zsíros, míg a belseje fehér, omlós, ám annál édesebb, borízű ízélményt nyújt. A fa impozáns, nagy koronát nevel, és korán, valamint bőségesen hozza gyümölcseit. Ezt a gyümölcsöt nemcsak sütemények készítéséhez használták, hanem almaborecettel és almaborral is fontos alapanyagot biztosított.
Cikkünk az ajánló alatt folytatódik Az elveszett tonnák nyomában: min múlt a kukoricatermesztés sikere? Hirdetés
Fedezd fel a lehetőséget, hogy magyar vállalatként részt vehess a törökországi Agroexpo kiállításon! Ez az esemény kiváló alkalom a mezőgazdasági innovációk bemutatására és a nemzetközi kapcsolatok építésére. Ne hagyd ki ezt az egyedülálló alkalmat, hogy termékeidet és szolgáltatásaidat a török piacon népszerűsítsd! Csatlakozz a szakmai közösséghez, és bővítsd üzleti lehetőségeidet!
A Rapid még a legnehezebb körülmények között is kiemelkedő teljesítményt nyújt – gazdariport.
Ismerd meg az Emily Vortex innovatív bálabontó-szalmafúvót – mostantól a Móron elérhető! Fedezd fel, hogyan forradalmasítja ez a gép a szalma kezelését, és könnyíti meg a mezőgazdasági munkát. Az Emily Vortex a hatékonyság és a megbízhatóság tökéletes kombinációját kínálja, hogy minden gazdálkodó számára ideális megoldást nyújtson. Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy részese legyél a jövő mezőgazdaságának!
Ez az eke valódi nyerőlap: könnyen beállítható, kiemelkedő teljesítmény és csökkentett üzemanyag-felhasználás jellemzi. Próbáld ki most!
Bemutatkozik az Emily Vortex vontatott bálabontó-szalmafúvó - Kömlő Hirdetés
Hevesgép - A minőségből nem engedünk! + VIDEÓ Hirdetés
A KWS OLTENIO mesteri pontossággal célozta meg a bal felső sarkot!