Luxuscikké vált 2025-re ez a húsvéti ínycsiklandóság: egyre többen választanak alternatívákat - Pénzcentrum

A kakaóhiány és az emelkedő csokoládéárak miatt egyre több alternatív, kakaómentes termék jelenik meg az európai piacon. A gyártók szentjánoskenyérből, napraforgómagból és lóbabból készült helyettesítőkkel próbálják kielégíteni a fogyasztói igényeket.
A csokoládé alternatívák csomagolásának felbontásakor nem találkozunk azzal a jellegzetes, intenzív kakaóillattal, amely a klasszikus édességekből ismerős számunkra. A kóstolás során pedig elmarad az az ízrobbanás, amit a viaszos, világosbarna bevonatú finomságoktól várnánk. Ennek a jelenségnek egyértelmű magyarázata van: ezek a termékek nem tartalmaznak valódi csokoládét, hanem napraforgómagból vagy lóbabból készülnek – számolt be a BBC.
Az európai kiskereskedelmi piacon egyre több kakaómentes csokoládé-alternatíva jelenik meg. A gyártók felismerték a lehetőséget, részben azért, mert a valódi csokoládé ára az egekbe szökött.
"A csokoládé átlagos árának növekedése 9% volt 2024-ben" - mondja Richard Caines, a Mintel piackutató cég brit élelmiszer- és italpiaci vezető elemzője.
Idén januárban ez a szám már 14%-ra emelkedett.
Ez a csokoládé kiskereskedelmi ára. Az alapvető összetevő, a kakaó - amely a fermentált, pörkölt és finomra őrölt kakaóbabból készül - 2024-ben hihetetlen módon 300%-os áremelkedésen ment keresztül a nagykereskedelmi piacon.
"Évek óta nyomon követem a csokoládépiac alakulását, de ilyen mértékű költségnövekedésre nem emlékszem" - osztja meg véleményét Caines.
Az áremelkedés mögött álló egyik fő tényező a klímaváltozás következtében bekövetkező időjárási anomáliák hatása a kakaóültetvényekre, különösen Nyugat-Afrikában. Ezen kívül számos ghánai gazdálkodó az illegális aranybányászat miatt kénytelen feladni a kakaótermelést. Ezek a folyamatok összességében tavaly körülbelül 500 000 tonnás kakaóhiányt idéztek elő a globális piacon.
"A valódi csokoládé a jövőben 'luxuscikké' válhat" - mondja Massimo Sabatini, az olasz Foreverland társalapítója és vezérigazgatója, amely Choruba néven kakaópor-alternatívát gyárt. A vállalat márciusban nyitotta meg termelőüzemét, ahol nem kakaóbabot, hanem szentjánoskenyér hüvelyét dolgozzák fel.
A szentjánoskenyérfa kis, barna, banán alakú hüvelyeket terem, amelyek magokat tartalmaznak. A hüvelyeket feldolgozva kakaószerű port lehet előállítani. Ennek a csokoládé-alternatívának hosszú története van - bár nem túl sikeres.
Egy New Yorker cikkére hivatkozva, az 1970-es években egy egész generáció élte meg a szentjánoskenyérből készült édességek okozta csalódást. A beszámolók szerint ezek a finomságok messze elmaradtak az igazi csokoládé ízélményétől, és nem tudták azt a kellemes olvadást sem nyújtani a szájukban, mint a klasszikus édes élvezetek.
Sabatini határozottan kiáll amellett, hogy csapata egy igazán értékes terméket alkotott. Bár elismeri, hogy a szentjánoskenyér "nem igazán csokoládé ízű", hozzátette, hogy a Foreverland által alkalmazott fermentációs és pörkölési folyamatok jelentősen csökkentik a szentjánoskenyér természetes ízjegyeit, ezáltal közelebb hozva azt a kakaó ízéhez. Az általuk kifejlesztett szentjánoskenyér alapú étcsokoládé alternatíva édesebb és karamellesebb élményeket kínál, mint a hagyományos étcsokoládé.
Ennek egészségügyi előnyei is lehetnek. "Drasztikusan csökkenthetjük a cukortartalmat" - mondja Sabatini. A szentjánoskenyér rostban is gazdagabb és zsírban szegényebb, mint a kakaó.
A német Planet A Foods élelmiszergyártó egy innovatív csokoládé-alternatívát hozott létre. Sara Marquart, a vállalat társalapítója és technológiai igazgatója elmondta, hogy a céljuk nem a csokoládé helyettesítése, hanem inkább a kakaó árának és elérhetőségének ingadozása miatt kialakult piaci rés kitöltése.
A Planet A Foods a Foreverland-del ellentétben a kakaópor alternatívájaként a napraforgómagot választotta, amely a ChoViva fő alapját képezi. Marquart kifejti: "A napraforgómagokat hasonló módon dolgozzuk fel, mint a kakaóbabot." Hozzáteszi, hogy ez az alapanyag rendkívül gazdag forrást jelent, amely a piacon milliós mennyiségben elérhető.
A ChoViva jelenlegi portfóliója körülbelül 35 különféle kiskereskedelmi terméket ölel fel, amelyek főként Németországban és Franciaországban érhetők el. Ezen kívül az Egyesült Királyságban az Aldi által forgalmazott mini tojás alakú édességek között is fellelhetők. Ezek a finomságok földimogyoróból készülnek, és egy különleges, ChoVivát tartalmazó csokoládészerű bevonat borítja őket, így igazi ízélményt nyújtanak a fogyasztók számára.
A brit innovációs színtér új szereplője, a Nukoko, izgalmas kihívásokat vállal a csokoládéiparban. A cég két alapítója korábban egy hagyományos csokoládégyártó vállalkozást működtetett, és most egy élelmiszertudós szakemberrel együttműködve indítják el új projektjüket. "Személyesen tapasztaltuk meg a csokoládé ellátási láncának nehézségeit" - árulta el Ross Newton, a cég társalapítója. A Nukoko különleges választásával, a lóbabbal dolgozik, amelyből évente körülbelül egymillió tonnát takarítanak be az Egyesült Királyság területén.
Newton szerint a valódi csokoládé ízének utánzása nagyon nehéz, de a csokoládéban található 25 kulcsfontosságú ízanyagból termékük 24-et tartalmaz - bár néhány esetben kissé eltérő koncentrációban.
"Minden új terméknek meg kell felelnie a fogyasztók elvárásainak" - emeli ki Caines, hangsúlyozva a vásárlók magas igényeit a kedvenc csokoládétartalmú termékeikkel kapcsolatban. Az alternatívák, mint például a csokis sütemények, talán jobb eséllyel teljesíthetnek: "A csokoládé itt nem a középpontban áll, így lehet, hogy ez elfogadhatóbbá teszi."
Tonya Lander, az Oxfordi Egyetem biológiai szakértője figyelmeztet arra, hogy a csokoládé alternatívák elterjedése komoly hatással lehet a kakaótermelők helyzetére. "Fontos, hogy ezt a folyamatot a gazdálkodókkal és gazdálkodói szövetkezetekkel együttműködve alakítsuk ki" - hangsúlyozza. A kakaótermelők a legnagyobb szegénységben élő mezőgazdasági munkások közé tartoznak, és ez a helyzet csak súlyosbodhat, ha nem gondoskodunk a támogatásukról.
A Nukoko, a Planet A Foods és a Foreverland mindhárman hangsúlyozzák, hogy nem az a szándékuk, hogy a csokoládét helyettesítsék, hanem sokkal inkább a kakaótermelésben tapasztalható hiányosságok által keletkezett űrt kívánják pótolni.
Lander és csapata a kakaófák hozamát befolyásoló környezeti tényezőket kutatta. Februárban publikált tanulmányukban rámutatnak, hogy a gyenge beporzás és a magas hőmérséklet kedvezőtlen hatással van a fák kakaótermelésére. A kutatók javasolják, hogy a kakaófák árnyékolásával javítani lehetne a terméshozamot, ezzel pedig mérsékelni lehetne a kakaóellátás ingadozását. Emellett, az ilyen jellegű beavatkozások és a kakaóalternatívákra való átállás segíthetnek abban, hogy az édességkedvelő fogyasztók igényeit az elkövetkező években is kielégítsék.