Mikotoxinok a mezőgazdaságban: kihívások és innovatív megoldások A mezőgazdaság világszerte kulcsszerepet játszik az élelmiszertermelésben, azonban egyre nagyobb figyelmet kapnak a mikotoxinok, amelyek komoly kihívások elé állítják a gazdálkodókat. Ezek


A mikotoxinok előfordulása az agrárszektorban folyamatosan növekszik, ami jelentős fenyegetést jelent a termelésre és az élelmiszerbiztonságra egyaránt. A mikotoxinokkal kapcsolatos kihívásokat már az 1960-as évek óta ismerjük, azonban a jelenlegi klímaváltozás, a szélsőséges időjárási jelenségek és a kártevők fokozott aktivitása miatt a probléma mára súlyosabbá vált. A helyzet figyelembevételével elengedhetetlen, hogy a mezőgazdasági szereplők proaktívan keresik a megoldásokat, hogy megvédjék terményeiket és garantálják az élelmiszerek biztonságát.

A KITE legújabb podcast sorozatában Hadászi László innovációs főigazgató moderálásával Dr. Békési Pál címzetes egyetemi tanár, Dr. Orosz Szilvia címzetes egyetemi docens és az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló laboratórium igazgatója, Reng Zoltán a Hungrana Kft. vezérigazgatója, Dr. Nagy Antal intézetvezető, egyetemi docens és dr. Szabó Emese innovációs főigazgató-helyettes elemezték a kialakult helyzet főbb okait, a vetésszerkezet szerepét, a technológiai tényezők hatását és az időjárás befolyásoló tényezőit.

Magyarország mezőgazdasági táját a kalászos növények, kukorica, napraforgó és repce uralja, ezek a kultúrák azonban különösen érzékenyek a toxinfertőzésekre. Ez a jelenség nemcsak a növénytermesztést befolyásolja, hanem komoly kihívások elé állítja az állattenyésztést is, különösen a tejipart. A tejtermékekben előforduló toxinok miatt az Európai Unió szigorú szabályozásokat vezetett be, amelyek jelentős hatással vannak a termelési folyamatokra és a piaci versenyképességre.

De mi játszik közre a kialakult toxinhelyzetben? A szakértők válaszából kitűnt, hogy a megváltozott időjárási viszonyok hatására a kártevők egyre ellenállóbbak, például a gyapottok-bagolylepkénél több nemzedék is megfigyelhető, hiszen az enyhe téli hónapokban áttelel.

Felmerült az is, hogy a tapasztalatok alapján hogyan lehet mégis fékezni a toxinfertőzöttséget. A technológiai fejlesztésekkel, például az öntözött területek arányának növelésével és a termény megfelelő szárításával csökkenthető a toxinképződés.

A szakemberek több megoldási javaslatot is megfogalmaztak, beleértve az előrejelzéseket segítő digitális eszközöket, a precíziós gazdálkodást és a fenntartható termelési módszereket. A KITE fejlett növényvédelmi és agrotechnológiai megoldásokkal segíti a termelőket a probléma kezelésében. Precíziós eszközök, automatizált csapdázás és érintésmentes előrejelzési rendszerek révén hatékonyabbá válhat a monitoring és a védekezés.

A podcast zárásaként a hallgatók számára megnyílt a lehetőség, hogy kérdéseket tegyenek fel, amelyek az állattenyésztés, a talajsavanyodás és a toxinkockázat mérséklésének módozatait érintették.

Related posts