Íme néhány kreatív javaslatunk, ha szeretné meglepni szeretteit egy különleges könyvvel karácsonyra!
Hat fejezet, hat lenyűgöző történet, és hatvanöt fantasztikus recept vár rád, hogy feldobja a pörgős mindennapjaidat vagy éppen az ünnepi asztal díszévé váljon. A könyv lapjain megosztom veled, milyen ételekkel készülök, amikor egy Michelin-csillagos séf lép be a konyhámba, miután befejezte a napját. Legyen szó arról, hogy sürget az idő, diéta van érvényben, vagy csak szeretném meglepni őt valami igazán különlegessel. Felfedezheted azt is, hogy ő milyen ínycsiklandó fogásokkal ajándékoz meg minket, valamint azokat a trükköket, amelyeket az évek során tőle lestem el.
A gyerekkorom varázslatos emlékei és a Brazíliából Magyarországra való költözés izgalmas kalandja mindig is foglalkoztattak. Az út, amelyen végigmentem, nemcsak a földrajzi határokat lépte át, hanem a származásom és a szüleim által hagyott nyomokat is magában hordozta, amelyek mindennapjaimban tükröződnek. Amióta anya vagyok, még inkább megértettem, hogy a gyerekek táplálkozása szempontjából a hagyományos, ízletes és tápláló ételek kulcsfontosságúak. Éppen ezért elhatároztam, hogy segítek a családoknak felfedezni ezeket az értékeket. Csatlakozz hozzánk az asztalnál, és engedd meg, hogy megosszam veled a szívemből fakadó történeteimet!
Bár nem vagyok az a személy, aki szívesen visszatérne a régi ösvényekre és újrahasznosítaná a korábbi forgatókönyveket, a változó világ hangját most mégis meghallottam. Az emberek főzési szokásai manapság gyökeresen eltérnek attól, amit 50 vagy 25 évvel ezelőtt tapasztaltam, amikor elindultam ezen az úton. A mai életünk annyira zsúfolt, hogy egyre több mindent kell bepréselnünk a napjainkba, miközben a technológiai fejlődés ugyan időt takarít meg számunkra, de egyúttal el is vonja tőlünk azt. Ráadásul emberek vagyunk, és mindig találunk módot arra, hogy a megspórolt időt más dolgokkal töltsük ki. Ezen felismerések tükrében született meg ez az új, öt hozzávalóra épülő szakácskönyv, amelyet a mediterrán térségben tett utazásaim során szerzett, maradandó élményekkel fűszereztem. Ez a világ egyik legkedveltebb és legnagyobb megbecsülésnek örvendő étrendje, amelynek alapja az egyszerűség, a szeretet, a szenvedély, a gondoskodás és az ízek iránti elköteleződés, valamint az ízletes fogások gazdagsága.
A magyarul huszadikként megjelenő kötet méltó megünneplése mindannak, amit eddig a "pucér szakácstól" megtanultunk. Már a kezdetektől a gyorsan összedobható ételek mestereként ismertük meg Jamie-t, és az is hamar kiderült róla, hogy a mediterrán konyha az egyik kedvence. Ebben a könyvben e két terület találkozik, hiszen gyorsan, 5 hozzávalóból főzhetünk mennyei ételeket a földközi-tengeri térség ízei szerint.
Zserbó, linzerkarika, piskótatekercs, hókifli... Ezek a kedves házi sütemények már szerepeltek az „Édes emlékek anyukámtól” című könyvemben. Bízom benne, hogy már mindenki kívülről tudja a receptjeiket! Most folytatjuk a nosztalgiázást! Fedezzük fel együtt a klasszikus vidéki sütemények világát: 40 ínycsiklandó recept vár ránk, amelyeket újra megsüthetünk, megízlelhetünk és újra felfedezhetünk!
A kötetben szereplő finomságok nagy részét keresztanyukámtól, nagynénémtől és a kunhegyesi háziasszonyoktól gyűjtöttem, de az ország legkülönbözőbb pontjairól találhatunk benne recepteket. A színpompás képekkel illusztrált leírások rövidek és tömörek, így számodra is sikerélményt kínálnak, még akkor is, ha esetleg nincs nagy rutinod a sütésben.
Képzeld el, hogy milyen édes kalandok várnak ránk! Most néhány ínycsiklandó finomságot szeretnék bemutatni: a roppanós diós kosárka, a különleges bagolyszem, a krémes túrós lepény, a gazdag méteres kalács, és a legendás hartyáni krémes. Ezek a sütemények nemcsak ízletesek, hanem nosztalgikus emlékeket is felidéznek a 80-as és 90-es évek cukrászati csodáiról! Ráadásul egy szuper receptgyűjteménnyel gazdagodhatsz, ami majdnem egy évre elegendő vasárnapi édességet kínál. Szóval ne habozz, csatlakozz hozzám, és süssünk együtt egy kis varázslatot a konyhában!
Mi történik, amikor apa áll a tűzhely mellett? Izgalmas, férfias és telis-tele van karakterrel. De mi a helyzet, ha ez az apa a szakmája révén étkezési művész is? Ebben a könyvben olyan receptgyűjteményt találunk, amelyet egy ilyen különleges apa oszt meg családjával. Munkahelyén a fine dining világában alkot, míg otthon a szeretettel készített házias finomságokat varázsol az asztalra. Bár elsőre könnyednek tűnhet, a valóság ennél sokkal összetettebb. Ez a világlátott, díjnyertes séf a házi konyhában is a legjobbját nyújtja. Ne féljünk azonban, hiszen a receptleírások még a hétköznapi szakácsok számára is érthetően és követhetően vannak megfogalmazva.
A könyv két jelentős fejezete az otthon melegével és a férfiak kedvenc birodalmával, a szabadban készíthető ételekkel foglalkozik. Gazdag ízvilág, karakteres fűszerezés és férfias bőséggel megpakolt alapanyagok jellemzik ezt a gyűjteményt, amely nemcsak az ízekről szól, hanem a részletek iránti gondosságról is. Ez a receptgyűjtemény nem csupán ételek összeállítását kínálja, hanem apró trükköket és fortélyokat is megoszt, amelyekkel a tálalás művészete is felemelkedik a hétköznapok szintjéről. Készülj fel, hogy új dimenziókat fedezz fel a főzés világában!
A könyv receptjeit mind a kezdő, mind a tapasztalt háziasszonyok és háziurak könnyedén elsajátíthatják. Azok számára, akik eddig nem éreztek magukban bátorságot a konyhai kalandozásokhoz, ez a kiadvány inspiráló olvasmány lehet, amely felkelti az érdeklődésüket a sütés és főzés varázslatos világában, és lehetőséget ad számukra, hogy élvezzék a kreativitás és a siker élményét.
Amikor apu áll a tűzhely mellett, a fő szándéka mindig az, hogy szeretetteljes ételeket varázsoljon az asztalra. Ez a családunk kényeztetéséről szól, és persze arról az örömteli pillanatról, amikor elhangzik a legszebb mondat: „Apa, ez fantasztikus, kérek még egy adagot!”
"Talán nincs még egy olyan szakácskönyvszerző, akinek a neve ennyire összeforrott volna a rajongása tárgyával, mint Szatmári "Főzelékes" Ferié. Ennek a tőről metszett magyar ételfajtának ő a nem hivatalos, de jól ismert nagykövete. Évtizedes munkásságának összefoglalója ez a kötet, amely klasszikus fogásai mellett vadonatúj ételeket is tartalmaz, a teljességre törekvés igényével.
A Főzelékbiblia olyan, mint a Biblia, két meghatározó részre tagolva. Az "ószövetségi" szekcióban olyan klasszikus fogásokkal találkozunk, amelyeket nagymamáink konyhájából, vagy a gyermekkori napközikből ismerünk. Itt a zöldborsófőzelék, a spenót és a tökfőzelék receptjei mellett nemcsak ínycsiklandó elkészítési módokat, hanem hasznos tanácsokat is kapunk, hogy ezeket a hagyományos ételeket tovább adhassuk a következő generációknak. A második, vagyis "újszövetségi" részben pedig egy igazi ízbombával találkozunk, ahol Feri lenyűgöző kreativitásának köszönhetően a magyar konyha megszokott ízvilága új dimenziókat nyer. Itt nemcsak a jól bevált só-bors-paprika trióval dolgozik, hanem izgalmas fűszereket és eddig ritkán használt zöldségeket is bevezet a főzelékek világába. Az eredmény pedig nem csupán tápláló és egészséges ételek, hanem igazi kulináris élmények, amelyek az ismerős alapokra építkezve új ízekkel kápráztatnak el minket.
Így olyan ínycsiklandó különlegességek kerülhetnek az asztalunkra, mint az ajvárral ízesített zöldbabfőzelék, az édeskömény és narancs harmonikus párosával készült lencsefőzelék, vagy éppen a padlizsán és paradicsom gazdag ízvilágával dúsított csicseriborsó-főzelék. És mivel a főzelékek sosem állhatnak meg önállóan, számos izgalmas ötletet is felfedezhetünk; például a babpogácsa, borsófasírt, skót tojás, vagy akár zöldséges rizsgolyó is remek kísérője lehet kedvenceinknek.
"Ötven különleges receptet hoztam neked, amivel garantáltan nem fogsz tévedni, hiszen már számtalan alkalommal próbáltam ki és csiszoltam őket. Ha úgy érzed, elvesztél a desszertek végtelen választékában, ne félj, itt vagyok, hogy segítsek! Lehet szó nagyszerű családi klasszikusokról, utazásaim során felfedezett sütiötletekről, vagy éppen a tudatosság jegyében készült maradékmentő finomságokról. Ha pedig szeretnéd elkerülni a véletlenek játékát, válogathatsz a sütésmentes és az elronthatatlan desszertjeim közül is. Próbáld ki a receptjeimet, és oszd meg velem a kedvenc mondásomat: "A desszertet én hozom." - Viszkok Fruzsi."
Nem akartam lemaradni az izgalmas MEGÚSZÓS KAJÁK könyvek sorozatából, úgyhogy itt van nektek egy újabb fejezet! Örömmel látom, hogy az előző két kötetet annyira megszerettétek, amit teljesen megértek, hiszen ki szeretne órákat tölteni a konyhában, ha lehet gyorsan és könnyedén is ínycsiklandó fogásokat készíteni? Ugye, hogy senki! Ráadásul a mosogatásról és takarításról még szó sem esett... Ebben a szakácskönyvben rengeteg villámgyorsan összedobható receptet találtok, amelyek garantáltan feldobják a napotokat: a hideg és meleg levesektől kezdve, az egytálételeken és tésztákon át egészen a legfinomabb desszertekig!
Legyen szó egy kellemes vasárnapi családi étkezésről, barátok látogatásáról, vagy csupán arról, hogy magadnak készítesz valami gyors finomságot, csak nyúlj a polcra, és vedd elő ezt a könyvet! 103 bevált recept vár rád, garantáltan ízletes fogásokkal. Utána már csak egy dolgod marad: könnyedén rátalálsz a válaszra az élet egyik legnagyobb dilemmájára: mi legyen ma az étel?
"Umbria a magyar olvasó számára Olaszország legismertebb, legotthonosabb régiója, hiszen az Utas és holdvilág legszebb fejezetei játszódnak itt. De milyen ma Umbriában élni? Melyek a jellegzetes umbriai ételek, milyenek a borok, az emberek, az utcák, milyen a városok hangulata? És egyáltalán, miért élünk mi ott és milyen tapasztalatokat szereztünk az elmúlt négy évben, mióta Todiba költöztünk?
Ez a könyv egy igazi kincsesbánya, amelyben az olvasó nemcsak elméleti tudást szerezhet, hanem saját szemével is felfedezheti a legkedvesebb pillanatainkat, hiszen barátaink legszebb fényképeit is összegyűjtöttük benne. A kötet három umbriai város, Todi, Assisi és Foligno köré épül, és egyedülálló módon ötvözi az útirajz, az írói napló, a történelmi felfedezés, a gasztronómiai tanulmány és a szakácskönyv elemeit. Az írásainkban megjelenik az umbriai dolce vita varázsa, ami életünk élvezetéről szól. Ezen kívül izgalmas irodalomtörténeti felfedezéseket is kínálunk, amelyek az Utas és holdvilág hátterét világítják meg, és végre fény derül arra is, hogy mi rejlik az Umbriai Magyar Köztársaság fogalma mögött.
"Életem legboldogabb pillanatai szinte mindig a konyhához és az asztalhoz köthetők. Ez a felismerés hívta életre ezt a könyvet" - Stanley Tucci.
Az ételek képesek megerősíteni a családi kötelékeket, és ezt talán senki sem érti jobban, mint Stanley Tucci, az olasz gyökerekkel rendelkező világhírű színész és elismert gasztronómus, aki Amerikában nőtt fel. Gyermekkora során a főzés mindig egy közös, családi élmény volt, tele ízekkel és emlékekkel, amelyekhez számtalan recept és hagyomány fűződik a mai napig.
A Tucci család asztalánál a közös főzés és étkezés varázslatos élményei elevenednek meg. A könyv gazdag hagyományos és modern olasz ételreceptekben, melyeket a Tuccik különleges gyűjteményéből válogattak össze. Emellett bemutatja azokat a kedvenc fogásokat is, amelyeket Stanley brit feleségével, Felicity Blunttal közösen alkottak meg. Nemcsak a család, hanem a sógornője, Emily Blunt és baráti körük jól bevált receptjei is helyet kaptak a kötetben, így mindenki találhat inspirációt és ínycsiklandó ötleteket az étkezésekhez.
Válogathatunk a család kedvenc tészta- és halételei közül, de ha kiadósabbra vágyunk, Felicity Wellington-bélszín vagy pásztorpite receptjében nem fogunk csalódni. Zárásként nem maradhat el a desszert sem, például egy szelet áfonyás pite gyöngyöző proseccóval... Buon appetito!"
Mi rejlik a kívül ropogós, belül puha gluténmentes kenyér titkában? Vajon valóban élvezhetjük a gluténmentes péksütemények adta igazi kulináris élményeket?
Horváth Judit közel 100 mentes receptje között mindenki megtalálhatja a kedvencét. Kenyérfélék és péksütemények színes palettáját vonultatja fel, az egyszerű vidéki cipótól kezdve, az alternatív liszttel készült és gabonamentes kenyereken át az ünnepi fogásokig, de megkóstolhatjuk a nagyvilág kenyereit is. Nem tiltólistás többé a bagett és a pizza, a kakaós csiga és a túrós batyu, a lángos és a croissant, ráadásul a mentes változat is ízletes és foszlós, sőt még egészséges is, hiszen mind mesterséges adalékanyagok nélkül készült.
A szerző nem csupán recepteket kínál, hanem felfedi a mentes sütés rejtelmeit is. Az alapanyagok alapos ismeretétől a kovászoláson át a kelesztés és sütés fortélyaiig mindent bemutat. Ráadásul a tárolásra és a megmaradt hozzávalók kreatív felhasználására is inspiráló tippeket nyújt.
Nagyszülei kenyérsütési hagyományait megőrizve - ahol szükséges, modernizálva - könyve egyszerre tiszteleg az étel és az ősök előtt.
Horváth Judit cukrász, a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója. A Fenséges mentes sütemények és a Fermentált konyha című könyvek társszerzője. Mentes főzőtanfolyamokat tart, recepteket fejleszt."
"Szűk évtizede jelent meg és vált rögtön klasszikussá Váncsa István Lakoma sorozatának az itáliai konyhákat bemutató kötete, amelynek most jelentősen bővített, csaknem ezer receptet és negyvenhárom izgalmas gasztroesszét - s egyben különleges, szellemes-míves irodalmi szöveget - tartalmazó példányát veheti kézbe az olvasó, a tradicionális olasz gasztronómia pazar tárházát. Megtudhatjuk belőle, miért rúgta ki Verdi a szakácsai többségét, szükségből lett-e Beethoven kedvenc fogása a sajtos makaróni, hogyan készül Horatius levese, a Három Velence marhapörköltje, a Donizetti-torta, vagy például hogyan olvassuk az Ulyssest. Ahogy a tömény és nagyon markáns ízű, valójában csaknem ihatatlan innivalókat, mondjuk a Friuli-Venezia Giuliából való Amaro Nonini Quintessenziát szokás. Cseppenként.
"Ez a könyv elengedhetetlen minden profi séf, hobbifőző és irodalomrajongó számára."