A jövő a tányérodon bontakozik ki: itt van néhány mód, ahogyan te is hozzájárulhatsz a holnap jobb világához!


Reggelente, amikor a kávémat készítem, mindig egy kis növényi tejet öntök bele. Nem a divat miatt teszem, hanem mert jó érzés tudni, hogy ezzel is hozzájárulok valamihez. Talán nem sok, és nem is egy világmegváltó tett, de mégis, az apró lépések számítanak. Úgy gondolom, a fenntarthatóság alapja itt rejlik: nem a nagy szavakban, hanem a mindennapi döntéseinkben. Például abban, hogy mit választunk az étkezéseink során.

A "fenntarthatóság" kifejezés gyakran olyan idegennek hangzik, mintha csak a tudományos laboratóriumok világában létezne, és nem a mindennapi életünk részét képezné. Az igazság viszont az, hogy a ma hozott döntéseink és cselekedeteink közvetlen hatással vannak a jövőnkre. Az élelmiszeripar jelentős szereplője a környezetszennyezésnek, de a jó hír az, hogy mindannyian képesek vagyunk hozzájárulni a változáshoz.

Nem kell egyik napról a másikra mindent átalakítani, minden apró tett számít. Már az is sokat jelent, ha hetente egy-két napot tudatosabban, pazarlás nélkül tervezünk meg. Próbáld ki: hétfőn legyen például "zöld nap" - egy gyors zöldborsófőzelék, sült karfiol vagy egy színes zöldséges tészta. A tested is meghálálja, és a bolygó is. Használj szezonális alapanyagokat - ezek nemcsak frissebbek, hanem olcsóbbak is, plusz sokkal kevesebb energiába kerül, hogy a paradicsom, a káposzta vagy a krumpli a szomszéd faluból jöjjön, ne Spanyolországból.

Az élelmiszer-pazarlás az egyik legnagyobb "láthatatlan" probléma és több, mint felét a háztartások termelik ki. Magyarországon évente fejenként több mint 60 kiló étel végzi a kukában. Pedig a legtöbb maradék új életet kaphatna:

Egy cseppnyi kreativitással nem csupán a természetet óvod, hanem a pénztárcádat is kíméled.

Sokan gondolják, hogy "zölden élni" drága mulatság, de ez tévhit. Ha tudatosabban vásárolsz - kevesebbet, de okosabban -, kevesebb pénzt dobsz ki. A szezonális, helyi zöldségek-gyümölcsök általában olcsóbbak, mint az import áruk, és sokkal finomabbak is.

Elengedhetetlen, hogy a környezettudatosság már gyerekkorban szerves része legyen mindennapjainknak. Közösen alakítsunk ki olyan szokásokat, amelyek a fenntartható jövő felé vezetnek. Tanítsuk meg a gyerekeknek, miért fontos csökkenteni a műanyag használatát, és töltsünk minél több időt a természet lágy ölén, ahol megtapasztalhatják annak szépségeit. Emellett mutassuk meg nekik, hogy az újrahasznosítás nemcsak hasznos, de igazán menő is! A konyhában is rengeteg lehetőség adódik arra, hogy jó szokásokat alakítsunk ki, hogy ezzel is hozzájáruljunk az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez.

A gyerekek számára igazi élmény, amikor a felnőttekkel együtt állhatnak a konyhában - ez nem csupán szórakoztató, hanem nagyszerű lehetőség is arra, hogy játékos formában ismerkedjenek meg a tudatos táplálkozás alapjaival és a pazarlás elkerülésének fontosságával.

Ha közösen választunk ki egy "mentőreceptet", vagy együtt döntjük el, mit lehet készíteni a maradékból, az nemcsak tanulságos, hanem szórakoztató is. Nálunk például a hétvégék mindig egy kicsit zöldebbek. A gyerekekkel együtt nézzük át, mi maradt a hűtőben, és közösen találjuk ki, mi legyen belőle a vasárnapi ebéd. Egyik kedvencünk a 'meglepi pizza', amire mindenki tehet valamit a maradékokból - egy kis sült zöldség, egy darabka sajt, pár szelet sonka. Ilyenkor nemcsak főzünk, hanem beszélgetünk is arról, miért fontos, hogy ne pazaroljunk. A gyerekek szinte észrevétlenül tanulják meg, hogy a környezettudatosság nem lemondás, arról már nem is beszélve, hogy szívesebben eszik meg azokat az ételeket, amit "alkottak".

Az ilyen közös családi élmények nem csupán a gyermekek világképét alakítják, hanem egy olyan jövő alapjait is lerakják, ahol a tudatosság a mindennapok szerves részévé válik.

Nem kell mindent megváltoztatni. Elég, ha ma egy picit másként döntünk. Ha csak egy marék ételt nem dobunk ki, ha hetente egyszer húsmentes napot tartunk, vagy ha a boltban a helyit választjuk- máris tettünk valamit.

A jövő valójában abban a pillanatban formálódik, amikor ma a tányérunkra helyezett ételeket választjuk!

Related posts