Egészségünk védelmezője: a csicsóka A csicsóka, vagy más néven jeruzsálemi articsóka, nem csupán egy különleges zöldség, hanem egészségünk igazi őrzője is. E szuperélelmiszer gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek hozzájárulnak
A csicsóka, a fészkesvirágzatúak családjának különleges tagja, egy gumós, évelő gyógynövény, amely számos módon gazdagíthatja étrendünket. Különböző felhasználási lehetőségeivel nemcsak ízletes fogásokat készíthetünk, hanem egészségünket is támogathatjuk, hiszen jótékony hatásai révén testünk hálás lesz érte.
A csicsóka sokoldalúságával hódít: sütve, pürésítve, levesekben vagy rakott ételekben egyaránt remek választás. Nyersen is fogyasztható, sőt, akár héjával együtt is, vagy anélkül. Ezt a különleges zöldséget a Rizikometer legutóbbi Facebook-posztja is megemlíti, ahol az élelmiszeripari trendek és kockázatok figyelemmel kísérése a téma. Diós íze mellett értékes tápanyagtartalma is indokolja, hogy gyakrabban szerepeljen étrendünkben.
A KalóriaGuru.hu kalkulátora szerint 100 gramm csicsókában 73 kilokalóriányi energia, 2 gramm fehérje, 0 gramm zsír, valamint 15,8 gramm szénhidrát (amelyből 9,6 gramm cukor) található. Ekkora mennyiséggel ráadásul a napi ajánlott vasbevitel 24 százalékát, a káliumigény 21 százalékát és a B1-vitamin-szükséglet (tiamin) 18 százalékát is fedezni tudjuk.
A csicsókában viszonylag sok rost található, 100 grammonként 1,6 gramm. Rostjai közül az inulin különösen értékes, az ugyanis prebiotikus hatású. Ez azt jelenti, hogy elősegíti a hasznos bélbaktériumok szaporodását, így jótékonyan hat az emésztésre is. A rostban gazdag táplálkozás a székrekedés és az aranyér megelőzése és kezelése szempontjából is kulcsfontosságú, a hirtelen megnövelt rostbevitel azonban az érzékenyebbeknél puffadást vagy hasmenést is okozhat - érdemes tehát csak fokozatosan bevezetni a plusz rostforrásokat.


